ALGEMEEN REGLEMENT
Ons moto : No Pressure ..... Just Fun and Brainwork !
Dit reglement kan ten alle tijden en wanneer het bestuur dit nodig acht aangevuld en/of gewijzigd worden. Het naleven ervan is een verantwoordelijkheid voor iedereen: leden, supporters, bezoekers, instructeurs en bestuur.
ALGEMEEN
- Omdat wij starten met een goede basis belangrijk vinden, verwelkomen we nieuwe leden en hun hond tot 6 maanden.
- Oudere honden kunnen enkel aansluiten na evaluatie van het gedrag van de hond. Hiervoor kan vooraf een afspraak gemaakt worden.
- In principe zijn alle rassen, met of zonder stamboom, rashond of niet, welkom. Hondenrassen die echter als gevaarlijk bestempeld staan, zijn enkel met stamboom toegelaten of na grondige evaluatie door één van de gedragscoachen. (Op de lijst van gevaarlijke hondenrassen in België staan volgende rassen vermeld: Akita inu | American staffordshire terrier | Band dog | Bull terrier | Dogo Argentino | Bordeauxdog | English terrier (staffordshire bull-terrier) | Fila Braziliero | Mastiff (alle origines) | Pit bull terrier | Rodhesian Ridgeback | Rottweiler | Tosa Inu)
- Inschrijven verplicht tot betalen. Inschrijvingsgeld wordt in geen geval terugbetaald.
- We verwachten van onze leden tijdig aanwezig te zijn voor aanvang van hun training. Afwezigheden langer dan 14 dagen worden verplicht gemeld aan bestuur of instructeur of via de What’s appgroep. Bij niet gemelde afwezigheid langer dan 6 weken wordt het lidmaatschap automatisch ontbonden.
- Honden kunnen voor aanvang van de les hun behoeften doen op onze plasweide of parking naast onze terreinen. Ontlasting wordt uiteraard door geleider opgeruimd en gedeponeerd in de daarvoor voorziene vuilbak. Iedere geleider zorgt voor voldoende poepzakjes. Wanneer een hond zijn behoefte doet op het terrein buiten de plasweide zal de geleider een boete van 0,50€ betalen in de kantine. Er is ook de mogelijkheid tot het aankopen van een 10 beurten plaskaart.
- Elk lid is verantwoordelijk voor het doen en laten van zijn/haar hond. Mogen we jullie vragen om de persoonlijke ruimte van andere honden te respecteren.
- Iedereen is welkom in onze kantine, ook honden MITS ze zijn aangelijnd.
- Ook op de terreinen zijn onze honden steeds aangelijnd, tenzij anders vereist voor de uitvoering van een door een instructeur opgelegde oefening. Onze oefenterreinen zijn immers geen speel- of uitlaatweiden.
- Honden die deelnemen aan de les dienen volledig ingeënt te zijn, ook de puppy’s. Voor de eerste les van de cursus moet het hondenpaspoort met inentingen worden voorgelegd.
- De hondenschool is niet aansprakelijk voor ziektes/kwetsuren mogelijk opgelopen door hond/puppy op de hondenschool.
- Loopse teven worden gedurende de ganse loopsheid NIET toegelaten in de kantine en in de groepslessen gehoorzaamheid, agility en hoopers. Deze periode duurt minimum 3 weken. De geleiders zijn uiteraard altijd welkom.
- Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen. Kinderen die hun ouders vergezellen blijven naast de oefenterreinen.
- Het bestuur/de club is niet aansprakelijk voor de door leden of hun honden aangerichte schade aan derden. Het afsluiten van een gezinspolis wordt dan ook aangeraden.
- Het schoppen, slaan en/of mishandelen van uw hond is uit den boze. Er wordt in onze club getraind met een vaste halsband, choke of harnas afhankelijk van de discipline, het dragen van prikbanden (ook niet omgekeerd gedragen) of slipkettingen wordt niet toegelaten.
- Tijdens de les wordt er niet gerookt of gebruik gemaakt van een GSM.
- Dronken geleiders worden niet toegelaten.
- Agressieve en/of bijtende honden kunnen uit de les uitgesloten worden.
- Honden die agressief gedrag vertonen kunnen zich tijdelijk persoonlijk laten begeleiden door één van de gedragscoachen alvorens terug aan de groepslessen deel te nemen.
- Niet-verzorgde honden, duidelijk waarneembare zieke en/of gekwetste honden, honden die drager zijn van een besmettelijke ziekte (b.v. kennelhoest), vlooien of andere parasieten zijn niet toegelaten op de terreinen of in de kantine en kunnen slechts na evaluatie terug aansluiten.
- Vanaf 12 jaar mogen kinderen op BHV met hun hond een training bijwonen. Wij vragen wel dat er een volwassene aan de zijlijn aanwezig is.
- Toelating tot training van de combinatie (geleider/hond) wordt bepaald door minstens één bestuurslid en één instructeur. De toelating kan op eender welk moment worden ingetrokken.
- De ouders zijn/blijven verantwoordelijk en de club/bestuur is niet aansprakelijk bij incidenten.
- De eigenaar van de hond waarmee een derde/jongere handler werkt dient aanwezig te zijn op de club tijdens de training.
- Het lidmaatschap eindigt door:
- Opzegging door lid
- Niet betalen van lidgeld op de vervaldatum
- Niet gemelde afwezigheden langer dan 6 weken
- Opzegging door de vereniging
- Opmerkingen van de instructeurs dienen steeds opgevolgd te worden, zowel op de terreinen als in de kantine.
- Bij eventuele problemen of klachten kan men zich steeds wenden tot een instructeur of bestuurslid.
- Elk jaar wordt er op onze club een socialisatie test georganiseerd. Wij verwachten van onze leden van wie de hond op dat ogenblik ouder is dan 9maanden, dat zij aan deze test deelnemen. Wat de test inhoud en wat de voordelen van het behalen van dit getuigschrift zijn, kan je via deze link nalezen. Wie niet slaagt kan slechts 1 keer herkansen. Wie niet in zijn test slaagt kan alsnog uitgesloten worden van de lessen.
Bij extreme weersomstandigheden kunnen de lessen geannuleerd worden of kan de planning gewijzigd worden !
GEHOORZAAMHEID
Omdat een goede start belangrijk is, willen wij de startende leden een infomoment aanbieden.
Elke eerste week van de maand, zowel op maandag als woensdag zal er een infomoment georganiseerd worden van 18.30u – 19.00u, gelijktijdig met onze puppyklas.
Hier zal je te weten komen hoe we trainen en wat je van onze trainingen mag verwachten.
We gaan je informatie geven van hoe je een hond best kan belonen en hoe je de signalen kan lezen van je hond.
Je krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.
De les nadien kan je dan aansluiten bij de puppyklas.
Om ook deel te nemen aan één van onderstaande disciplines in de hondensport, wordt er een basis van gehoorzaamheid verwacht.
AGILITY
AGILITY is een discipline in de hondensport waarbij zowel de baas/geleider als de hond in perfecte conditie moet verkeren. In deze sport wordt er van de hond verwacht een parcours met verschillende toestellen op volgorde af te werken waarbij hij door zijn meelopend baasje wordt aangestuurd.
Heb je twijfel of het ras van je hond in aanmerking komt, of twijfel je of het voor jou als begeleider mogelijk is, vraag dan gerust advies aan één van de instructeurs.
START TO AGILITY
De toestellen die gebruikt worden bij agility aanleren en als geleider de eerste stappen zetten in de agility-sport wordt aangeboden op donderdag in een groepstraining. Eens alle toestellen gekend zijn, kunnen deze teams na goedkeuring van de instructeurs ook aansluiten bij de zaterdag training voor een privé-moment.
Elk jaar in maart wordt er een toelatingsproef tot agility georganiseerd, wij streven ernaar dat de team dan klaar zijn om aan deze proef deel te nemen.
TOESTEL GEWENNING
Op 19 oktober 2024 wordt het startschot gegeven voor een nieuwe agility starters cursus. Tussen 9.30 en 10.30 zal je samen met je hond in een groepje van max. 3 honden ondergedompeld worden in de agility-sport.
Wie kan starten:
Sportieve baasjes die actief met hun hond willen bezig zijn.
Je hond moet een basis van gehoorzaamheid onder de knie hebben, moet los kunnen werken en komen wanneer zijn baasjes hem roept.
Heb je twijfel of het ras van je hond in aanmerking komt, of twijfel je of het voor jou als begeleider mogelijk is, vraag dan gerust advies aan één van de instructeurs.
HOOPERS
HOOPERS
Een andere discipline die op BHV wordt aangeboden is HOOPERS. Hoopers is een discipline waarbij de hond een parcours bestaande uit bogen, tonnen en tunnels afwerkt terwijl je als baasje/geleider het aangegeven vierkant niet mag verlaten.
Deze discipline is ook geschikt voor honden die heupdysplasie hebben en rassen die niet echt geschikt zijn om agility te beoefenen.
Ook baasjes die niet in staat zijn actief mee te lopen met hun hond, kunnen na het aanleren van Hoopers perfect hun hond een rondje laten lopen.
START TO HOOP
Bij voldoende geïnteresseerden zal ook hiervoor groepslessen georganiseerd worden om deze discipline op een juist manier aan te leren.
FITNESS
FITNESS
Op regelmatige tijdstippen zal er een extra ‘fitness’ moment georganiseerd worden. De data zullen via de website en de groepjes WA bekend gemaakt worden. Omdat dit slechts voor een beperkte groep kan doorgaan, vragen we je enkel aan te melden als je ook aanwezig zal zijn.
De bedoeling van deze le sis jullie de oefeningen aan te leren, zodat je deze thuis kan inoefenen en zo je hond in goede conditie kan houden.