Tips bij warm weer

 

 

 

TIPS BIJ WARM WEER

   

LAAT JE HOND NIET ALLEEN ACHTER IN DE AUTO

Het is helaas nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Elk jaar weer worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan loopt de temperatuur in een auto binnen 10 minuten op tot 34 graden en na een half uur tot 43 graden. Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm oplopen! Even een boodschap doen, kan fatale gevolgen hebben.

BEPERK LICHAMELIJKE INSPANNING

Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat uw hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen. Plan eventueel een rustpauze als je merkt dat de inspanning toch te zwaar is.

Op BHV lassen we bij deze weersomstandigheden de lessen af. Hou zeker Facebook en de website in de gaten.

KIJK WAAR JE LOOPT

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Iedereen die wel eens naar het strand gaat, weet hoe dit aanvoelt… Honden ervaren dit niet anders. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Als u met uw hond gaat wandelen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon, loop liever over gras. Als de ondergrond te heet is om uw hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt om uw hond erover te laten lopen.

ZORG VOOR VOLDOENDE SCHADUW EN VERKOELING

Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat uw hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heeft u zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat uw hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken. Gebruik hiervoor geen plastic/glas of golfplaten want die creëren een serre-effect, waardoor de plaats nog warmer zal worden dan buiten.

Hou je hond indien mogelijk binnen, zeker als je het huis koel kan houden.

Net zoals mensen kunnen onze huisdieren uitdrogen.  Zorg daarom dagelijks voor vers, fris en voldoende drinkwater op kamertemperatuur – géén ijskoud water.

Ten slotte zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar waarmee u uw hond extra verkoeling kunt bieden, zoals een speciale koelmatkoelhalsband of koeljas. Laat je hond in een zwembadje rollebollen of verfris hem op de buik.

VOCHTIGHEID

Niet alleen een hoge temperatuur, ook een hoge vochtigheidsgraad is gevaarlijk voor je huisdieren. Zeker honden koelen af door contact met de lucht (vandaar de tong uit de bek). Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo’n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.

HUID EN VACHTVERZORGING

Huid met weinig vacht – zoals de neus, randen van de oren, dijen en buik – is gevoelig voor verbranding. Het is het overwegen waard deze huiddelen in te smeren met speciale zonnebrandcrème voor honden. Door uw hond regelmatig te borstelen verwijdert u losse haren en verdunt u de ondervacht. Hierdoor kan de hond zijn lichaamswarmte wat makkelijker kwijt. Sommige honden kunnen baat hebben bij een scheerbeurt. Vraag hiervoor een trimmer om advies.

 RISICOGROEPEN

Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn met name oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldogs, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen.

Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte. Ook huisdieren met een witte vacht moeten extra beschermd worden – zij lopen meer risico op huidkanker.

STRAND EN RECREATIEGEBIEDEN

Bij warm weer is het natuurlijk heerlijk vertoeven aan het strand of de recreatieplas. Zoek van tevoren echter goed uit of honden zijn toegestaan. Met name stranden kennen in de zomermaanden een beperkte toegankelijkheid voor (loslopende) honden. Neemt u uw hond mee, zorg er dan voor dat u schaduw kunt creëren – bijvoorbeeld met een parasol of strandtent. Neem bovendien een kleed mee, zodat uw hond niet op het hete zand hoeft te liggen. Zwemmen is een hele goede (en vaak leuke) manier voor de hond om af te koelen, maar let op: bij het zwemmen, vooral met een bal, krijgt de hond vaak ongemerkt veel water binnen. Zelfs bij gewoon water kan dit bij hele grote hoeveelheden problemen geven, maar vooral bij zeewater moet hiermee uitgekeken worden. Hiervan kunnen honden serieuze maag- en darmklachten krijgen. Op het strand is voldoende lauw drinkwater voor uw viervoeter daarom een must!

PAS OP VOOR BLAUWALG EN BOTULISME

Bij recreatieplassen is er over het algemeen sprake van stilstaand water. In combinatie met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden kan er blauwalg ontstaan – een voor mens en dier giftige waterbacterie. Wanneer besmet water via de mond (of bek) wordt opgenomen, kan dit leiden tot o.a. maag-darmklachten, huiduitslag en irritatie van slijmvliezen. Bij warm weer is er ook risico op botulisme. De bacterie (Clostridium botulinum) die dit veroorzaakt komt voor in het darmkanaal van vogels en vissen. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte. Verzeker u er daarom van dat water veilig is, voordat u uw hond erin laat zwemmen.

WAT TE DOEN BIJ OVERVERHITTING ?

Oververhitting bij de hond kunt u herkennen aan de volgende symptomen: flink hijgen, sloomheid, warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden). Soms kan uw hond ook gaan braken en overmatig kwijlen. Breng de hond zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plaats en koel de hond af door hem nat te maken en natte handdoeken tegen de weinig behaarde buik te leggen. Let op: bedek niet de hele hond met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Wanneer de mogelijkheid er is, laat de hond dan in het water zwemmen of liggen. Laat de hond kleine beetjes lauw water drinken en neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met een dierenarts!

WAT TE DOEN BIJ ZONNESLAG ?

Huisdieren zijn niet immuun aan zonneslag. Wees alert voor de symptomen : hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een dieproze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen. Rij onmiddellijk naar de dierenarts om de schade aan organen te vermijden. Geef je hond ondertussen kleine beetjes fris (niet koud) water en koel hem af met koudecompressen.

VERFRISSENDE SNOEPJES

Bied je hond verfrissende snoepjes aan, zoals ijsblokjes, watermeloen. Een stukje vlees uit de diepvries houdt je hond ook enige tijd bezig.